General Discussion
This large property was originally devoted to growing avocados. In 1947, the first residence was constructed. It was enlarged and the pool, guest house, and garage were added during the 1980s. The property was known as "Ventanas del Mundo" because of the extraordinary views. The owners kept horses in a corral below the guest house.

In 1999, the property was sold and the new owners decided to tear down the old structure and rebuild a single-story Japanese-style house. The well-known architect Robert Attree was hired to do the design. Part of the plan was to create a Japanese garden at both the front and the back. One goal was to separate the guest house visually from the main house and to create a separate entrance drive to the guest house.

A second goal of the landscaping was to create a cool and serene environment for the west wing which housed the owners living quarters. This involved the construction of two koi ponds connected by a tumbling stream. The couple who purchased the house built a tatami room (the wife is orginally from Japan) and converted one of the four bedrooms into an exercise room.

The architect determined that the central portion of the house would provide a visual fulcrum anchoring the east and west wings. This was accomplished by creating a soaring roof over a 20-plus foot ceiling in the dining area. The central portion of the house also contains a great room that adjoins a sun room that opens through retractable doors ("Nana doors") onto a paved dining and entertainment terrace adjacent to the upper koi pond.

The west wing contains the master suite, consisting of the large master bedroom with exterior balcony, wardrobe and master bath, a Japanese tatami room, and a large bedroom (with attached private full bath).

On the east side of the central area, beyond the recently-remodeled kitchen, is a large entertainment/family room with its own dining terrace. Beyond this, in the east wing, are two bedrooms, both with attached full baths.

The fully-finished 800 SF walkout area beneath the garage has spectacular ocean views. It has a large attached south-facing deck. The area is currently being used as an office and an exercise room, but could also be used as an artist's studio, media room, game room, or children's play area.

The large lot would accomodate a tennis court, or the horse corral could be reinstalled (code permits up to 5 horses.) There are extensive riding trails in the area, including a beautiful trail adjacent to the west boundary. Bella Vista Road itself is very quiet and is used by local residents as a walking trail.

The house is protected with a sprinkler system and there is a fire hydrant on the road very close to the house. This, plus absence of nearby flammable vegetation and the large water supply from the 5,000 gallon storage tank and 28,000 gallon swimming pool provide extra security against fire damage.